Krentenbaard in de middenbouw

Beste ouders / verzorgers,

De school heeft vandaag bericht gekregen dat een leerling in groep 3 krentenbaard heeft. Hieronder vindt u de informatie vanuit de GGD.

Ik hoop u voldoende geïnformeerd te hebben.

Hartelijke groet,
Evelien Danneels

Impetigo – oftewel krentenbaard – is een zeer besmettelijke infectie van de huid, veroorzaakt door bacteriën. De infectie zit meestal in het gezicht rond de neus of mond, maar kan zich ook op andere plaatsen ontwikkelen. Soms verschijnt de infectie op plaatsen die eerder stuk zijn gekrabd, zoals bij eczeem of muggenbulten.

Baard van krenten
Bij een beginnende krentenbaard ziet u een blaasje dat openbarst en waarop vervolgens een honingkleurige korst ontstaat. Deze plekken breiden zich uit, waardoor het lijkt of uw kind een ‘baard van krenten’ heeft.

Zeer besmettelijk
Het vocht uit de blaasjes van een krentenbaard is zeer besmettelijk. Besmetting vindt plaats via geïnfecteerde handen. Een kind kan de aandoening groter maken door te krabben. Kinderen zijn gevoeliger voor een krentenbaard dan volwassenen, omdat hun weerstand nog onvoldoende is. De besmettelijkheid duurt totdat de blaasjes zijn ingedroogd.

U kunt (verdere) besmetting voorkomen door:- extra te letten op handhygiëne;- uw kind niet te laten krabben;- na contact met de blaasjes de handen goed te wassen;- voor een kind met krentenbaard een eigen handdoek te gebruiken;- speelgoed dat van hand tot hand gaat minimaal één keer per dag goed schoon te maken.

Behandeling
De GGD adviseert u bij het vermoeden van krentenbaard contact op te nemen met de huisarts. Vaak kan de huisarts de infectie behandelen met zalf of antibiotica.

Kan mijn kind wel naar kinderdagverblijf of school?
Een kind met krentenbaard kan naar het kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of naar school. De besmettelijkheid is al aanwezig voordat er verschijnselen optreden. De bacterie kan nl. verspreid worden door iemand zonder klachten. Uw kind thuishouden helpt dus niet om verspreiding te voorkomen. Informeer wel de leiding van een kindercentrum of school omdat het om een besmettelijke aandoening gaat.